Workshops

 

Workshop ‘Het feest van de violen’

Vioolworkshop
Deze bijzondere workshopvorm voor kinderen van 6-10 jaar komt uit Portugal. Het is bedoeld om kinderen die nog nooit een viool hebben aangeraakt hiermee kennis te laten maken.
Een workshop voor een groep van ongeveer 10 tot 15 jonge mensen die in anderhalf uur leert met een strijkstok klanken uit een echte viool te halen en gezamenlijk een eenvoudig concertje te geven.
En nee, in anderhalf uur word je geen violist, maar maak je als kind wel iets bijzonders mee.

Wat gebeurt er in de workshop?
Op een speelse en beeldende manier worden de kinderen met liedjes en verhalen in duidelijke stappen vertrouwd gemaakt met het instrument. Zelf beetpakken en leren vasthouden. Zelf onder je kin klemmen en de strijkstok over de snaren halen. Met hulp van een simpel kleurensysteem meteen de juiste snaar treffen.
En als je klaar bent met de workshop, dan weet je wat een viool is en dat muziek iets leuks is om te doen, ook voor jou. Er is voor elk kind een echte viool beschikbaar om op te spelen.

Wie kan er aan meedoen?
De workshop is bedoeld voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Aan de deelnemers worden geen eisen gesteld ten aanzien van kennis van muziek; ook zonder muzikale voorkennis kan je met plezier hieraan deelnemen. Ouders worden van harte uitgenodigd om bij de workshop aanwezig te zijn. De workshop kan gehouden worden in scholen, buurthuizen, etcetera. Maar ook bedrijven kunnen deze workshop aanbieden aan de kinderen van hun medewerkers.

Hoe lang duurt het?
De workshop duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Is er een vervolg op deze workshop?
Deze workshop heeft een eenmalig karakter. Het doel van het project ‘Het Feest van de violen’ is niet om in een uur viool te leren spelen.
Mochten scholen of andere belangstellenden een vervolg willen geven aan de workshop dan bestaan er verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een aantal sessies waarbij de deelnemers daadwerkelijk een (eenvoudig) stuk instuderen voor een miniconcertje. Deze zijn te boeken tegen vergoeding.
Wie echt vioolles wil, kan dan verder met lessen bij mij. Neem daarvoor gerust even contact op.

“Inleiding in de Klassiek Muziek”

( vierwekelijkse cursus)

Klassieke muziek: voor de een heel vertrouwd, voor de ander een kwestie van kennismaken. Dat gaan we tijdens deze cursus dan ook doen!

Voor de meesten van ons is het een heel verrassende ervaring om eens heel bewust naar klassieke muziek te luisteren.  Heel lang werd klassieke muziek bestempeld als oubollig en stoffig. De klassieke luisteraar werd vaak gezien als een saai persoon, die popmuziek maar verderfelijk vond! Maar….niets is minder waar: klassieke muziek was juist de popmuziek van haar tijd. De walsen van Johann Strauss waren de tophits van die dagen. Youtube zou er mee hebben vol gestaan.

De nieuwste Vivaldi stond hoog in de lijst en je hoorde er niet bij als je niet gestemd had op de laatste Chopin-wals…….

Gelukkig zijn de vooroordelen op het gebied van klassieke muziek inmiddels de deur uit. De eigentijdse muziekliefhebber luistert verder dan zijn oor groot is. Of je nu naar pop, jazz, klassiek, country of hardcore luistert, je ontdekt  je eigen smaak en maakt muziek heel persoonlijke emoties in je los.

Wat is er nou zo magisch aan klassieke muziek dat er een grote groep mensen aan verslingerd is geraakt en een andere groep zo verkennend te werk gaat nu? Klassieke muziek heeft in ieder geval door de eeuwen heen, ondanks de veranderende maatschappij en alle nieuwe menselijke ideeën over het leven, een ijzeren greep gehouden. De muziek van zeventienhonderd- en achttienhonderdzoveel kan ons nog steeds bekoren en ontroeren.

Er is geen traditie zoals in de popmuziek van hitlijsten, muziekbladen die aangeven waar je van moet houden en wat totaal uit is…welnee….je maakt gewoon je eigen keuze. Het is een echte trend geworden om te kiezen voor klassieke muziek!

Zelf op avontuur uit gaan met klassieke muziek is leuk en interessant. Maar…waar begin je? Er is zoveel aanbod om te verkennen dat het vaak een onoverkomelijke berg lijkt.

Tijdens deze vierwekelijkse cursus gaan we samen aan de slag om over die berg heen te kijken en te leren luisteren en genieten van klassieke muziek.

Aan de hand van veel luister- en kijkvoorbeelden en deze reader neem ik u mee op reis door het klassieke land en gaan we het avontuur aan om dit te beleven en te ervaren.

Heel veel plezier gewenst!

Symone Boerstoel

Kosten voor deze cursus: € 10,- per persoon per avond.

Graag aan het begin van de cursus  het gehele cursusbedrag a € 40,- betalen (dit is inclusief prachtige reader).

(Alleen bij ziekte van de docent restitutie van het betaalde bedrag)

Lezing “Klassieke muziek in een notendop”

Aan de hand van de reader en een aantal boeken schrijf ik een korte ‘workshop’ Klassieke Muziek uit.

Dit zal dan ongeveer een uur tot anderhalf uur in beslag nemen. Daarbij uiteraard een beamerpresentatie en muziekvoorbeelden.

Er zal dan een hand-out komen of een beknopt verslag in de vorm van een minireader maar dan niet in full colour en minder uitgebreid.

Kosten voor deze workshop: € 7,50 per persoon (inclusief hand-out of minireader)

Orkestcoaching

Indien gewenst kom ik een aantal avonden naar uw orkest om samen toe te werken naar het geplande concert. Samen kijken we naar een aantal facetten waaronder:

  • samenspel
  • ritmiek
  • streek– en toontechniek
  • opstelling ensemble of orkest
  • groepsrepetitie van de strijkers